Meander 21, 9231 DB Surhuisterveen
(0512) 36 31 55

Passief bouwen


Veel mensen denken dat passief bouwen een trend in Nederland is. Echter wordt deze bouwmethode al meer dan 25 jaar beoefend in Nederland. Tijdens het passief bouwen staat centraal dat de woning thermisch comfortabel moet zijn, een goede samenstelling van binnenlucht moet hebben en een laag energieverbruik. Het interessante van een woning die passief gebouwd is dat de woning in de zomer vanzelf gekoeld wordt en in de winter vanzelf verwarmd wordt. Passief bouwen staat voor een gezond binnenklimaat wat elk huishouden in Nederland wilt ervaren. 


Wat is een passiefhuis?

Een passiefhuis is een gebouw of woning die gericht is op een goed winter- en zomercomfort. Wanneer er een huis bijna niet meer actief verwarmd wordt, spreekt met van een passiefhuis of een passief gebouw.

Door de dikke isolatie in het huis, is een passiefhuis zeer energiezuinig. Hierdoor zijn de warmteverliezen beperkt en heeft het huis een zeer kleine energievraag voor koeling of verwarming nodig. Een passiefhuis verbruikt, ten opzichte van een nieuwbouwwoning, gemiddeld 75% minder energie.  Voorbeeld, in de winter blijft een passief huis warm, met het vermogen van een strijkijzer, circa 1.000 tot 2.000 watt. Hierdoor hoef je dus het grootste deel van het jaar je huis niet te verwarmen met behulp van een klassiek verwarmingssysteem. Echter, is er in de meest extreme buitencondities wel een actieve verwarmingsbron nodig deze warmtevraag is vaak op te vangen door een kleine radiator.
 

Een zeer hoge isolatie beperkt de warmteverliezen

In de Nederlandse traditionele huizen wordt er net zoveel, of weinig, isolatie geplaatst als
huizen in de warme landen zoals Spanje of Italië. Dit is de reden dat de Nederlandse huizen veel warmteverlies hebben en er grote verwarmingsinstallaties nodig zijn.

Bij een passiefhuis is er slechts een vermogen nodig van ongeveer 10 W/m², dat is 2000 W voor een huis van 200m² of nog gemakkelijker gezegd, het vermogen van een gewoon strijkijzer. Dit komt doordat een passief huis zo goed geïsoleerd is. Om dit te bereiken moet er tijdens het bouwen een isolatie van 20 cm in de vloer komen, 25 cm tot 35 cm isolatie in de muren en 40 cm  tot 45 cm isolatie in het dak. Daarnaast moeten de ramen een drievoudige belasting met thermische onderbroken schrijnwerk bevatten. Dit zorgt er voor dat je geen kou meer door de ramen voelt wanneer je dicht bij het raam zit.

Maatregelen:
U-waarde van vloeren, muren en daken: < 0,15 W/m²K
U-waarde van buitenwanden: < 0,8 W/m²K
U-waarde van beglazing: < 0,8 W/m²K
Lineaire warmte doorgang coëfficiënt: < 0,01 W/m²K
 

Een zeer goede luchtdichtheid beperkt de warmteverliezen

Een voorbeeld van goede luchtdichtheid is eigenlijk een windjack, die beschermt tegen koude wind en tocht. Belangrijk is dat er eigenlijk een windjack om de woning zit, want veel warmte verdwijnt door de kieren en spleten in woningen. Niet alleen de warmte verdwijnt, maar ook zorgt dit voor een slecht geventileerde binnenruimte en wanneer er vochtige lucht condenseert in de buurt van de spleten, zorgt dit ook nog eens voor schimmelvorming.

Tijdens het passief bouwen wordt er extra aandacht besteed om de woning zo goed mogelijk luchtdicht te maken. Door middel van kleefband en folies worden de naden en overgangen van het plafond, de vloeren en timmerwerk gedicht. Uiteindelijk wordt de gehele luchtdichtheid getest met een BlowerDoorTest. Tijdens de proef brengen ze de woning in onder- of overdruk en worden de luchtverliezen nauwkeurig gemeten. De luchtdichtheid wordt uitgedrukt in n50-waarde, deze geeft aan hoeveel keer het totale luchtvolume in 1 uur wordt vervangen bij een drukverschil van 50 Pa (pascal)

Maatregel:
n50-waarde < 0,6 h-1
 

Gebruik van passieve energie optimaliseert de warmtewinsten

Niet alleen door het vermijden van warmteverliezen in een passief huis beperk je het verwarmingsverbruik, maar ook door de warmtewinsten zo groot mogelijk te maken beperk je het verwarmingsverbruik. De zon zorgt voor een groot deel van de warmte. Tijdens het passief bouwen worden er super isolerende ramen geplaatst, met een zeer hoge g-waarde. Deze waarde staat voor de zontoetredingsfactor, hoe hoger, hoe minder warmte binnen komt.  Ook worden de ramen in het huis het liefst zuid gericht geplaatst, dit zodat de ramen in het stookseizoen veel warmte kan opvangen van de zon. Voor in de zomer is een goed geplaatste zonwering van groot belang, zo voorkom je oververhitting.

Niet alleen de zon is een belangrijke warmte bron, maar verlichting, de koelkast, de tv of de computer zijn belangrijke bronnen. Maar ook de dagelijkse activiteiten in huis, zijn belangrijke warmtebronnen, zoals koken, wassen of strijken. En zelfs de bewoners van het huis geven per persoon 100 W warmte af, en geldt dus als warmtebron om het huis te verwarmen.

Maatregel:
G-waarde beglazing: > 50 %
 

Een goede ventilatie met warmteterugwinning waarborgt de luchtkwaliteit

Bij passiefhuizen worden de luchtstromen niet gemengd, dus in de winter verwarmd de uitgaande koude lucht, de oude verse lucht in de warmtewisselaar. Dit kan, omdat bij passiefhuizen de ventilatie continu mechanisch wordt gestuurd door een balansventilatie. Hier door is de luchtkwaliteit optimaal.

Door een buis in de grond wordt er verse lucht aangezogen, dit betekent dat in de winter op deze manier de buitenlucht wordt voorverwarmd en in de zomer wordt deze lucht gekoeld en blaast die gelijk de gekoelde lucht de woning in. Daarnaast is de verwarmingsbehoefte in een passief huis zo klein, dat een radiator of een vloerverwarming overbodig is, enkel een na verwarming op het ventilatiesysteem. Dit zorgt voor de nodige verwarming.


Maatregel:
Efficiënte gelijkstroomventilator: η < 0,45 W/(m³h)
Rendement warmterecuperatie : > 75%
 

Belangrijkste voordelen van passief bouwen


Een passiefhuis biedt het antwoord op de stijgende energieprijzen en de dringende klimaatregels. De voordelen van passief bouwen zijn onder andere;

Bij het passief bouwen wordt er geen gebruik gemaakt van een traditioneel verwarmings- en koelingssysteem. Hierdoor worden de warmteverliezen geminimaliseerd, wat uiteindelijk betekent dat je niet hoeft te investeren in een centrale verwarming of kachels, en dit vrijgekomen budget kan investeren in een betere isolatie. Daarmee wordt het een woningconcept waar tegelijk de comfort en de kosten worden geoptimaliseerd.

Het totale energieverbruik is bij een passiefhuis gemiddeld 75% lager dan bij een traditionele nieuwbouwwoning. Ten opzichte van een bestaande woning is het energieverbruik van een passiefhuis zelfs 85% lager. Met andere woorden, de energiefactuur zal maandelijks vier tot vijfmaal lager zijn dan in een bestaande of nieuwbouwwoning.

Een hogere leef comfort. Door de balansventilatie is de luchtkwaliteit in de woning optimaal, zonder dat er grote warmteverliezen zijn. In de winter komt er geen koude toch binnen, terwijl de constante ventilatie met verse buitenlucht zorgt voor een gezonder binnenklimaat. Daarnaast zorgt de driedubbele beglazing voor een minimale koud straling.

Een stabiele investering. Uit onderzoek is gebleken, dat duurzame gebouwen een hoger rendement hebben dan niet-duurzame gebouwen.

Creatieve ontwerpvrijheid van architect en bouwheer. Het passiefhuisconcept is een constructiestandaard met zes principes en heeft geen specifiek bouwmodel. De passiefhuizen kunnen gebouwd worden in alle maten, stijlen, en alle prijsklassen.