Meander 21, 9231 DB Surhuisterveen
(0512) 36 31 55

Ecologisch bouwen


Gemiddeld brengt een Nederlander 85% tot 90% van de tijd binnen door. Een goed binnenmilieu is dus van groot belang voor de gezondheid en om prettig in een gebouw te verblijven. Een ecologisch en gezond huis is een goed voorbeeld van een gebouw met een goed binnenmilieu.

Ecologisch bouwen heeft de volgende voordelen:
  • Verminderde belasting van het milieu;
  • Gebruikte producten/bouwdelen hebben een lange levensduur;
  • Significante energiebesparing;
  • Hogere waarde van de woning (ook voor de toekomst!). 
     

Wat is ecologisch bouwen?

Een huis ecologisch bouwen is een duurzame manier van bouwen. Tijdens het hele proces van bouwen staan de ecologische effecten centraal. De materialen, de winning van de materialen, het energieverbruik, afbreekbare producten, dit alles mogen geen negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Ecologisch bouwen kan dus een positieve invloed hebben op het leven van de dieren en de planten in de omgeving van het gebouw.

Duurzaamheid en energiezuinigheid gaan samen met het ecologisch bouwen. Het gebouw moet ten opzichte van de zon gunstig gebouwd worden, om zoveel mogelijk zon op te vangen door middel van zonnepanelen. Materialen zoals hout, leem, baksteen, warmteboilers en ga zo maar door, zijn belangrijk tijdens het bouwen van een ecologisch huis. Kortom, ecologisch bouwen is het bouwen van een gezond huis in een gezonde leefomgeving.
 

Uw ecologische huis

Een ecologisch huis is qua uiterlijk afwijkend van de traditionele bouw van een huis. Een ecologisch huis heeft vaak een compacte, natuurlijke vormen en serres als warmte buffers. Een ecologisch huis maakt optimaal gebruik van zon, wind, licht, lucht, water en aarde.
 

Materiaalgebruik

Duurzaamheid betekent keuzes maken. Het is kiezen voor de zon, wind en water. Maar ook kiezen voor het gebruik van bio-based materialen. Denk hierbij aan; hout, vlo, stro, leem, hennep. Het gebruiken van natuurlijke materialen. Niet meer te pas en te onpas kiezen voor staal en beton. Wel is het belangrijk om voor een goede fundering te kiezen en daarvoor staal of beton voor te gebruiken.
 

Ecologisch bouwen is investeren

Het ecologisch laten bouwen of verbouwen van een huis is een investering. De milieuvriendelijke materialen en de duurzame vormen van energieopwekking vragen een investering die u in de toekomst terugverdient. De energiekosten liggen aanzienlijk lager in een ecologisch gebouwd huis.  
 

Wilt u ecologisch bouwen?

Wilt u uw pand ecologisch renoveren of wilt u een ecologisch huis bouwen? Bouwbedrijf Siemensma is gespecialiseerd in duurzaam bouwen. Neem vrijblijvend contact met ons op via de e-mail: info@bouwbedrijfsiemensma.nl of telefonisch: 0512-363155.