Wat is damp-openbouwen ?.

 

 

Door een damp-open constructie wordt een  ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht en warmte regulering.

Bouwen met natuurlijke materialen die vocht regulerend zijn.

 

 

Lees hieronder verder over damp-open.

 

 

 


Homatherm houtflex natuurlijk en duurzaam 100% ecologisch.


Cellulose flex in plaatvorm.


Homatherm QD platen.

Damp-open bouwen is een manier van bouwen die gebruik maakt van natuurlijke isolatie materialen met vochtreguleerdende eigenschappen.

Door een damp-open constructie wordt een zogeheten ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht en warmte regulering.

 

 

Verschil tussen Damp-open en damp-dicht.

 

Damp-open of damp Diffusie-open is een manier van bouwen die er voor zorgt dat geen vocht problemen ontstaan in een gebouw. Dit wordt ook wel ademendbouwen genoemd.

 

Vocht.

 

In een woning wordt veel vocht geproduceerd door onder andere koken,douchen,transpirenen etc. Behalve door ventilatie en open ramen kan deze vochtigelucht(waterdamp) zich ook door de contructie een weg naar buiten banen.Er ontstaan echter problemen wanneer de relatief warme en vochtige lucht van binnen ,condenseert in de relatief koudere contructie. Hierdoor otstaat mogelijk schimmelvorming en op langere termijn zal dit het hout van de constructie aantasten.

 

Damp-dicht.

 

Om de condensatie in de contructie te voorkomen wordt in de conventionele bouw aan de binnenzijde bijna altijd een dampremmende folie gebruikt. Deze folie voorkomt dat het vocht van binnen de woning de constructie kan in trekken om daar te condenseren. Deze dampremmende folie wordt aan de binnenzijde van de isolatie direct achter de binnen beplating geplaast.

Een nadeel van deze manier van bouwen is de vochtophoping in het huishouden.

Doordat vocht niet wordt afgevoerd ontstaat een ongezond binnen klimaat.

Daarnaast is het in de praktijk bijna niet mogelijk om volledig damp-dicht te bouwen. Gaatjes in de folie door leidingen,spijkergaten en slordigheden zorgen ervoor dat deels toch de constructie intrekt,maar nu opgeloten in een damp-dichte constructie. met schimmelvorming als gevolg.

 

Damp-open.

 

Het damp-open bouwen gaat uit van een andere gedachte. Door gebruik te maken van damp-open isolatie materialen en geen damp-dichte folie te gebruiken,zorg je voor voldoende damp-afvoer op tijdstippen dat de lucht droger is. Populair noemt men dit ook wel 'ademend bouwen'.

De term ademend suggereert echter dat er sprake is van ventilatie door de constructie. Dit is niet zo. De werkelijke dampstroom door de constructie is een factor 50-100 kleiner dan de benogigd voor een minimale ventilatie hoeveelheid. Bij het damp open bouwen wordt vocht dat binnenshuis ontstaat afgevoerd door de constructie en afgeven aan de buitenlucht. Belangrijk is een constructie die volledig damp-open is.

 

Hoe bouw je damp open.

 

Voor een damp-open opbouw is het belangrijk dat in de constructie geen damp-dichte materialen gebruikt worden. Het is dus niet mogelijk om een damp-openconstructie te maken waarbij de dakbedekking bijvoorbeeld bitumen is. Een ander verschil is dat er in een damp-open constructie nooit gebruik gemaakt wordt van een dampdichte folie. Deze wordt simpel weggelaten. Verder is het belangrijk dat de gebruikte materialen in de constructie naar buiten toe steeds damp-opener zijn.

De constructie moet wel goed winddicht zijn.

 

Terug naar passief bouwen.